Semifinále 27. ročníku ankety Zlatý Ámos se uskutečnilo ve středu 11. března v zrcadlových sálech ministerstva školství.

    Patnáct semifinalistů přivítal a štěstí v anketě jim popřál náměstek Karel Kovář.

    Do Prahy přijeli vítězové regionálních kol, které do ankety přihlásili žáci základních a středních škol. A protože jsou to jejich nejoblíbenější učitelky a učitelé, dali si práci s tím, aby jim na cestu přibalili tři předměty, které symbolizují jejich vzájemný vztah, a které jim pomohou k postupu do finále.

    Nejlíp se to povedlo Veronice Svobodové z PJZŠ Horáčkova na Praze 4, Zdeňku Halamáskovi z pražského gymnázia Budějovická, Tomáši Míkovi z gymnázia v Táboře, Petru Pokornému ze ZŠ Lysá nad Labem, Vladimíru Švarcovi ze ZŠ Rajnochovice a Adamu Wiltschovi z Mendelova gymnázia v Opavě. Tato šestice se utká v závěrečném kole o tituly Ámos sympaťák, Dětský Ámos a Zlatý Ámos 2020.

    Učitelé byli nejen hlavními protagonisty semifinále, ale zároveň byli i porotci. Sami totiž rozhodovali o tom, kdo je a ostatní oblíbené učitele bude reprezentovat ve finále. Fantazie a nápaditost dětí šly ruku v ruce s přesvědčivou prezentací jejich učitelů. Kartáček na zuby, ponožky, mapa, záchranný kruh, Loutka Čáryfuka, tričko, plakát s fotografiemi a básničkami dětí, ale třeba i pecen chleba, koláč i či krabička čokolády, to všechno může dokládat, jak moc a proč mají děti své kantory rády, proč si jich váží a respektují je.

    Ministr školství Robert Plaga všem poděkoval za jejich práci a energii, kterou předávají svým žákům. S nadsázkou vyjádřil naději, že díky současnému uzavření škol se rozvinou nové inovativní způsoby výuky včetně on-line vzdělávání.

    V odpoledních hodinách všechny semifinalisty přijal na Pražském hradě prezident České republiky Miloš Zeman.

    Finále ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos je už tradičně spojeno s oslavou Dne učitelů. Vzhledem k opatřením státu v souvislosti se šířením koronaviru organizátoři ankety zvažují různé možnosti, jak tradici dodržet. Své rozhodnutí zveřejní na webových stránkách zlatyamos.cz začátkem příštího týdne.

    text a foto DTA

    #koronavirus

    Autor