Znáte sousedské slavnosti Zažít město jinak? Je to ideální místo, kde se mohou prezentovat spolky dětí a mladých lidí. Letos je to již v sobotu 17. září, tak neváhejte.

    Kontaktujte organizátory nejbližších slavností a máte skvělou příležitost, jak v místě vašeho působení představit, co děláte, jaký je váš spolek, čím se zabývá…
    Zažít město jinak (logo) Potřebujete nováčky? Vymyslete jednoduchý způsob prezentace a zapojte se na místech, kde se Zažít město jinak koná. Rozdávejte letáčky s kontaktem, nebo na akci aspoň zajděte jako vedoucí – třeba se tam potkáte s někým, kdo může být v budoucnu nápomocen Vašemu oddílu nebo spolku.

    Kde se akce letos koná?
    Do sousedských slavností se zapojí 66 míst v Praze a 21 dalších měst ČR, konkrétně: Bílovice nad Svitavou, Bruntál, Český Krumlov, Frýdek-Místek, Hradec Králové, Jihlava, Kralupy nad Vltavou, Krnov, Lanškroun, Liberec, Mnichovo Hradiště, Ostrava, Roudnice nad Labem, Terezín, Ústí nad Labem, Vratislavice nad Nisou. V jiných termínech se bude slavit (či se již slavilo) i v Počátkách, Teplicích a Chomutově.

    Aktuální seznam lokalit najdete na mapě a na odkaze http://zazitmestojinak.cz/lokality

    Zažít město jinak 2016 Co je Zažít město jinak?
    Zažít město jinak (ZMJ) jsou sousedské slavnosti, jejichž náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit. Jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů a mnoha dalších subjektů. Jsou otevřené všem věkovým a zájmovým kategoriím.

    Proč se konají?
    Abychom jako obyvatelé měst vystoupili ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a uvědomili si jeho hodnotu. Na slavnostech dostanou hlavní prostor místní obyvatelé, jejich nápady, um, dílny, hry, ale také místní podniky a organizace, kapely, divadelní soubory apod.

    Na ZMJ můžete poznat spousty zajímavých lidí ze svého okolí, naučit se od nich to, co umí, navázat či prohloubit místní spolupráci, poukázat na výhody zklidněných lokalit či místní kauzy nebo kultivovat vztahy mezi zájmovými skupinami (samosprávami, podnikateli a obyvateli).

    Kdy?
    Slavnosti se každoročně konají vždy třetí víkend v září (letos v sobotu 17. 9. 2016).

    Základní rozdíl mezi slavnostmi Zažít město jinak a běžnými pouličními festivaly je důraz kladený na lokálnost. ZMJ se nesnaží o pompézní akci, ale o oživení vlastní ulice či náměstí. Pro udržení hlavní myšlenky akce v maximální možné míře zapojuje místní organizace, obyvatele, podniky, organizace, kluby, farnosti apod.

    Auto*Mat (logo) Tým Auto*Matu se stará se o propagaci, společnou grafiku, webovou platformu ZMJ a hlídá dodržování kodexu slavností. Také poradí s čímkoliv, s čím si nebudete vědět rady.

    Více o Zažít město jinak najdete na:
    http://zazitmestojinak.cz/zmj-v-kostce

    www.auto-mat.cz

    #zazitmestojinak #sousedé #slavnost

    Autoři