O vítězích krajského kola soutěže Školní časopis roku 2014 Pardubického kraje rozhodla odborná porota v pondělí 31. března 2014.

    „V letošním roce se sešly na dvě desítky časopisů z nejrůznějších koutů kraje. Jejich úroveň byla velmi dobré úrovni a navíc některé redakce zabojovaly a přeskočily i loňské vítěze,“ okomentoval soutěžní časopisy ředitele soutěže v Pardubickém kraji Roman Málek z Občanského sdružení Altus.

    Samotné časopisy soutěžily v několika kategoriích. Ve středoškolské vyhrál časopis Gymnázia z Ústí nad Orlicí Gymplák, v kategorii žáků prvního stupně časopis s názvem „4.A, 5.A“ ze ZŠ Pardubice, Benešovo nám. V kategorii žáků II. stupně zvítězil časopis ZŠ Krouna Škrob a ve společné kategorii žáků I. a II. stupně těsně vyhrál časopis Riegrovák (ZŠ Svitavy) nad časopisem Třesk (ZŠ Morašice u Litomyšle).

    Odborná porota, kterou tvořil zakladatel asociace internetových novinářů iPress a servisního centra pro novináře tiskovky.info Tomáš Zdechovský, šéfredaktor Pardubického deníku Tomáš Dvořák a redaktor zpravodajství Českého rozhlasu Pardubice Josef Kopecký, přidělila i mimořádné ceny. A to časopisu Třesk za autorskou originalitu a časopisu MUF (ZŠ Moravany) za nejlepší komiks.

    Diplomy budou zástupcům redakcí předány ve čtvrtek 22. května 2014 dopoledne v Chrudimi, kdy se uskuteční další ročník velmi oblíbené přehlídky sdružení dětí a mládeže s názvem Bambiriáda. Navíc nejlepší časopisy postupují do celostátního kola.

    „V současné době jednáme s naším německým partnerem. Pokud by se vše vydařilo, tak by se zástupci vybraných redakcí podívali od 26. října do 1. listopadu do Německa. Zde by byl pro ně s německými vrstevníky byly připraveny workshopy, návštěvy redakcí, tiskárny, ale i tvorba novin,“ uzavírá Málek.

    Jak hodnotí časopisy jednotliví porotci?
    „Určitě je moc příjemné vidět, že se pořád najde dost mladých lidí, které novinařina táhne a jednou se jí možná budou věnovat. Řada z nich na to určitě má. Jako porotce mě letos zarazila jedna věc – středoškoláky naprosto převálcovali jejich mladší kolegové. Vypadá to na velmi silný novinářský ročník,“ říká redaktor zpravodajství Českého rozhlasu Pardubice Josef Kopecký

    „Byl jsem překvapen vysokou úrovní některých časopisů jak po stylistické, tak po grafické stránce. Řada školních časopisů má téměř profesionální úroveň,“ pochválil práce žáků a studentů porotce Tomáš Zdechovský.

    „V porotě jsem už po několikáté a opět mě příjemně překvapil počet přihlášených časopisů a jejich kvalita. Některé z nich vypadali jako díla profesionálů. Líbí se mi, že žáci a studenti sami nebo za pomocí pedagogů dokážou vytvořit graficky povedené a obsahově pestré médium, které si člověk s chutí přečte,“ konstatoval šéfredaktor Pardubického deníku Tomáš Dvořák.

    Výsledková listina
    Střední školy
    1 – Gymplák, Gymnázium Ústí nad Orlicí
    2 – Gymjev Express, Gymnázium Jevíčko
    3 – Maggy Gymnázium a Jazyková škola Svitavy

    Žáci I. stupně
    1 – 4.A, 5.A ZŠ Pardubice, Benešovo nám.
    2 – Kvasnice ZŠ Lukavice

    Žáci I. a II. stupně
    1 – Riegrovák ZŠ Svitavy
    2 – Třesk ZŠ Morašice u Litomyšle
    3 – Béda ZŠ Lanškroun
    4 – BrVe Times ZŠ Pardubice, br. Veverků
    5 – Muf ZŠ Moravany
    6 – Chrastpark, ZŠ Chrast
    7 – Hrošíkovy Hrochoviny, ZŠ Hrochův Týnec
    8 – Pružina, Speciální MŠ, ZŠ a Praktická škola Pardubice
    9 – Školní brávičko, ZŠ Praktická a ZŠ speciální Králíky

    Žáci II. stupně
    1 – Škrob, ZŠ Krouna
    2 – Šotek, ZŠ Proseč
    3 – Poškoláček, ZŠ Nasavrky
    4 – Školní noviny, ZŠ Dolní Roveň

    Autor