„Je tu pro nás doširoka otevřený prostor. Tak si věřme a spolupracujme!“

    Těmito slovy zakončila členka Představenstva České rady dětí a mládeže (ČRDM) Lenka Dvořáková své úvodní zamyšlení v časopise Archa č. 1/2012. I když, jak připouští, „zahraničí zřejmě není hlavní agendou většiny našich sdružení,“ přesto však „může být zajímavou alternativou k ostatním činnostem, ať už se jedná o semináře, pracovní setkání, tvůrčí dílny, výměnné akce nebo o sdílení informací a zkušeností.“ O tom všem se také převážnou měrou v první letošní Arše píše.

    Čtenáři a čtenářky se z článku Jitky Čechové mohou dozvědět například řadu zajímavostí o živoucím společenství místních i „přespolních“, které se vytvořilo v rámci pražského Sdružení Roztoč; z vyprávění Daniely Ešnerové (Together Czech Republic) si mohou udělat obrázek o Evropské dobrovolné službě v Guatemale a Karin Slunečková s Matějem Pilátem z Asociace debatních klubů je zkusí přesvědčit o tom, že hranice může otevírat i jedna ne tak docela běžná, leč nadmíru zajímavá soutěžní disciplína…

    Povídání s předsedou Asociace malých debrujárů ČR Petrem Zapletalem zájemce o Archu zase zavede do země půlměsíce, do pro nás stále tak trochu exotického Turecka. Debrujáry tam sice zatím ještě nemají, ale o těch českých toho vědí překvapivě dost. A pak, co není může být – a jak to tak vypadá, naši debrujáři nejspíš nebudou při možném vzniku turecké sesterské organizace stát stranou… Za obzor se podíváme i ve stati zahraničního tajemníka Junáka Petra Macka, mapující mezinárodní dimenzi skautingu, a projektový manažer o. s. Altus Roman Málek nás v textu nazvaném „Slovensko – země blízká a přátelská“ zevrubně seznámí s projektem dvoustranné spolupráce mládežnických organizací Pardubického a Prešovského kraje.

    Titulek „Keltové včera a dnes“, uvozující článek Petry Saidlové a Anny Frantalové z občanského sdružení Boii, patrně není nutné více rozvádět; jak a kde se sousedé stávají přáteli, to se mj. dozvíte od projektové koordinátorky Tandemu Plzeň Lucie Piksové a reportáž Jany Podalové vás na chvíli přenese do Tel Avivu, do Jaffy, k Mrtvému moři, do pevnosti Massada i jiných míst, kam se od nás podívala (další) skupina mladých lidí v rámci bilaterálního výměnného projektu mezi ČR a Státem Izrael.

    Do světa na zkušenou můžete ovšem vyrazit i v rozhovoru s koordinátorkou Hostitelského programu AFS Mezikulturní programy, o.s. Monikou Janovskou. Rubrika „Představujeme“ vám přiblíží aktivity Hnutí Žebřík, programově zaměřeného především na zážitkovou pedagogiku. Usednete ke „kulatému stolu“ s lídry projektu „Kecejme do toho“ a jejich hosty z vedení ČRDM, s ředitelem Odboru pro mládež MŠMT Michalem Urbanem a dalšími zájemci o evropský rozměr mládežnické politiky…

    Téma spolupráce bez hranic se setkalo s poměrně značným zájmem ze strany přispěvatelů; nezbývá než Arše popřát také přízeň čtenářskou.

    ARCHA 1 / 2012 - Spolupráce bez hranic - QR kód

    Archu č. 1 si můžete ve formátu pdf prohlédnout na:
    http://www.crdm.cz/download/archa/2012/archa-2012-1.pdf


    Témata Archy v roce 2012

    Číslo 1: Spolupráce bez hranic (uzávěrka 24. 2., do distribuce 30. 3.)
    Číslo 2: Ruka podaná potřebným (uzávěrka 13. 4., do distribuce 21. 5.
    Číslo 3: Bambiriáda 2012 – Nadšení i zkušenost (uzávěrka 15. 6., do distribuce 27. 7.)
    Číslo 4: Prázdninové letopisy (uzávěrka 31. 8., do distribuce 5. 10.)
    Číslo 5: Máme se o koho opřít? (uzávěrka 2. 11., do distribuce 7. 12.)

    Poznámka: Pokud se ČRDM během roku podaří získat potřebný finanční obnos, vyjde páté číslo tiskem; v opačném případě vyjde pouze v elektronické podobě.


    Časopis Archa je tištěným zpravodajem o výchově a využití volného času dětí a mládeže. E-upozornění na nové číslo v elektronické verzi, uveřejňované na serveru Adam, si lze jednoduše zařídit na www.adam.cz/readers.php?akce=new


    Autor