Moravský ples 2007 Není mnoho pražských plesů, které by se mohly pochlubit čtyřiapadesátiletou tradicí. Právě po tolikáté se koná reprezentační Moravský ples, kterým si Moravané žijící v Praze připomínají svoje kořeny a na který zvou své přátele ke společné zábavě.
    Letošní 54. Moravský ples organizují opět Slovácký krúžek v Praze, Hanáci – spolek rodáků a přátel Hané v Praze a Valašský krúžek v Praze ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR v sobotu 20. února 2010 od 19:30 ve všech prostorách Národního domu na Smíchově.
    K národním rysům Moravanů patří družnost, otevřenost a veselá nátura. Přátelská atmosféra a dobrá zábava a samozřejmě moravské písničky, muzika a pestré moravské kroje charakterizují i tento tradiční Moravský ples. O jeho bohatý program se letos postará devět folklorních souborů, které přijedou ze Slovácka, Valašska, Hané a nově i ze Slezska a Lašska. Dále šest cimbálových muzik, Hanácká muzika, dechová hudba, čtyři mužské sbory a jako vždy Slovácké krúžky z Brna, Bratislavy a Prahy.

    Cimbálové muziky přivítají hosty plesu již při vstupu do Národního domu. Program ve Velkém sále zahájí velkolepé defilé a krátké představení všech účinkujících souborů, sborů, krúžků a muzik. Dalším tradičním programem je Moravská beseda, kterou v průběhu večera zatančí Hanáci z Prahy spolu s členy souborů ze Slovácka a Valašska a půlnoční zpívání mužských sborů. Také ve Společenském sále se v programu vystřídá většina účinkujících souborů a v Arbesově sále budou hrát muziky k tanci a poslechu.

    Účinkují:
    Folklorní soubory DANAJ ze Strážnice, KALINA z Babic ( Uherskohradištské Dolňácko) HANAČKA z Litovle, HLUBINA z Ostravy (lašský a slezský folklor), Folklorní sdružení ŠARDIČAN ze Šardic u Kyjova, CHASA z Velkých Pavlovic, OLD STARS Břeclav, Valašský soubor KRUŠPÁNEK, Mužské sbory z Kudlovic, Paniháj z Moravan u Kyjova, Slovácké krúžky z Brna a Bratislavy, skupiny slováckých obcí Huštěnovice, Babice, Kudlovice a Traplice, pražské pořadatelské krúžky Moravských Slováků, Hanáků a Valachů.

    Hrají:
    Dechová hudba PODLUŽANKA z Tvrdonic, cimbálové muziky Strážničan ze Strážnice, Slováckého krúžku v Praze a její mladá muzika Žandár, Valašská cimbálová muzika Kyčera, CM J. Janouška, CM souboru Hlubina, CM souboru Old Stars Břeclav a Hanácká muzika souboru Hanačka.

    54. Moravský ples sponzorují SATT PRAHA, Z-GROUP, EQUITY BROKERS, SKUPINA ČEZ, OK SYSTEM, ZNOVÍN ZNOJMO, ESKIRA. Dalšími partnery jsou OSA, ACR ALFA, mediálními partnery Český rozhlas, Zlaté stránky, Radio Proglas, TV NOE, Dětská tisková agentura, www.borovice.cz, časopis FOLKLOR, www.folklornisdruzeni.cz.

    FoS Moravský ples v Praze je nejen příležitostí pro Moravany zazpívat si a zatančit při muzice svého mládí či svých předků, ale je otevřen každému, kdo má rád moravský folklor, družnost a dobrou zábavu. Přijďte se podívat a zažít neopakovatelnou atmosféru 54. Moravského plesu!

    Předpodej vstupenek: Božena Růžičková, tel. 731 628 343; Helena Šálová, tel. 244 464 459, 728 178 017, pokladna Národního domu na Smíchově, tel. 257 099 921 (12.00 – 18.00 hod).
    Vstupné: 350 – 550 Kč
    Slavnou historii Moravských plesů v Praze a další informace k letošního plesu uvádíme na
    http://www.folklornisdruzeni.cz
    a
    www.kruzek-skp.cz

    Autoři