Jak prožít pokojný den s bubnem, čajem a stromečky štěstí, to mohli zjistit zájemci na brněnské Bambiriádě v mongolské jurtě.Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Asociace TOM, Mládež Českého červeného kříže, Junák, Pionýr, Asociace malých debrujárů ČR, Liga lesní moudrosti, Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Nejen tyto, ale i desítky dalších dětských a mládežnických spolků, organizací a center volného času se ve 14 městech ve všech krajích České republiky i v sobotu 6. června postaraly o program desetitisíců návštěvníků Bambiriády 2009. Jen za první dva ze čtyř dnů, po které zmíněná celostátní akce, pořádaná Českou radou dětí a mládeže (ČRDM) trvá, ji jen v Praze navštívilo zhruba 20 000, v Českých Budějovicích 8 000 a v Chrudimi 7 000 lidí.

    crdm„Snažíme se o to, aby nebyla Bambiriáda chápána jako dětský den, ale opravdu jako prezentace různých volnočasových sdružení a kroužků, kam mohou děti chodit,“ říká organizátor jihlavské Bambiriády Martin Paclík. Podobně jako on usilují pořadatelské týmy ve všech 14 „krajských“ městech o to, aby si lidé – především rodiče se svými ratolestmi – z bambiriádních areálů odnášeli kromě dobrého pocitu z příjemně strávené části víkendu ještě něco. Bambiriádu v roce 2009 pořádá už pojedenácté Česká rada dětí a mládežeTotiž vědomí, že jednotlivé „atrakce“ nabízené na Bambirádě jsou jen ukázkou mnohem pestřejšího programu celoroční činnosti organizací, které se systematicky zaměřují na mimoškolní výchovu nejmladší generace. A že se díky informacím získaným právě na Bambiriádě mohou děti do některého z těchto sdružení přihlásit – a soutěže a hry, které je o víkendu tolik bavily, tak přeměnit v trvalou součást trávení volného času.

    Pohled z ptačí perspektivy na plzeňský bambiriádní areálPlzeňskou akci navštívily delegace z Izraele a Spolkové republiky Německo, provázené ředitelkou kanceláře ČRDM Michaelou Přílepkovou. Zajímaly se o činnost nestátních neziskových organizací pracujících s dětmi a mládeží ve volném čase. Společně s předsedkyní Plzeňské krajské rady dětí a mládeže Marií Platzkou a hlavním koordinátorem akce Marcelem Hlaváčem prošly celý areál Chvojkových lomů v Plzni na Slovanech a seznámily se postupně s bambi-hrou „Cesta po Evropě“. Každý z delegátů obdržel u vstupu hrací kartu – a někteří si vyzkoušeli soutěží projít.

    Malí zdravotníci ošetřují na chomutovské Bambiriádě Bambiriádní menu by v jednotlivých regionech nebylo ani letos úplné bez doprovodných akcí. V Chomutově se na 600 lidí zapojilo do akce s názvem „Prohoď vejce Evropou“, v níž šlo mj. o kreativní ztvárnění určitého státu Evropské unie. Vítězství a notebook v hodnotě 13 500 korun (dar zastoupení Evropské komise) si odnesli žáci 12. ZŠ Chomutov za skvělé předvedení „Francie“; druhé místo získala 8. ZŠ za „Maltu“ a 3. místo za „Španělsko“. Kdo chtěl jít v Ostravě na Bambiriádu, našel ji v tamní ZOO.Ostravští pořadatelé zvolili pro konání Bmabiriády hodně netradiční místo – tamní zoologickou zahradu. „Areál ZOO Ostrava je rozlehlý. Žádná placka, takže cesty a cestičky tu klesají, tu stoupají v mírných vlnách. A jednotlivé prezentace se rozprostírají po celé délce areálu. Letošní Bambiriáda v Ostravě je tak vpravdě turistická,“ uvedli organizátoři.

    Hasičské V Chropyni se zase lidé při večerní prohlídce tamního zámku ocitli v době krále Ječmínka. Setkali se tam s celou řadou bájných postav – od vodníka, přes čerty a lakomou mlynářku ve sklepení až po samotného krále. Prohlídka trvala přibližně půl hodiny a vystřídalo se na ní přes tisíc návštěvníků, od těch nejmenších, kteří se trochu báli, až po seniory, kteří je doprovázeli. V Praze si členové Národního parlamentu dětí a mládeže povídali u diskusního „kulatého stolu“ s prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Pavlem Žáčkem, zejména o nacismu, komunismu a demokracii. Na pražském bambiriádním pódiu kromě jiných vystoupil i vítěz třetí řady soutěže Česko hledá SuperStar zpěvák Zbyněk Drda.

    Autor