Ekofór 2007 - kresba Radek Steska Hnutí Brontosaurus – http://www.brontosaurus.cz Rok se s rokem sešel a Hnutí Brontosaurus vyhlašuje dne 28. 1. 2008 další, již pátý ročník soutěže Ekofór. Ekofór 2008 je soutěží kreslených vtipů a kreslených příběhů, jež je určena nejširší veřejnosti. Jejím cílem je zapojit veřejnost a hlavně mládež do tvůrčích aktivit zaměřených na ztvárnění ekologických témat vtipným podáním a podnítit i touto formou u veřejnosti a především u mladých lidí zájem o životní prostředí.

    Stejně jako v loňském roce má i letošní ročník Ekofóru své ústřední téma. Tím je VZDUCH. Všechny soutěžní práce se musí týkat zadaného tématu. Soutěž je zároveň rozdělena do třech soutěžních kategorií:

    1) VZDUCH I — kategorie pro autory mladší patnácti let včetně
    2) VZDUCH II — kategorie pro autory starší patnácti let
    3) PŘÍBĚH — kategorie s věkově neomezenou účastí (vzduch zůstává i zde tématem)

    Ekofór 2007 - kresba Lenka ChaloupkováAž do uzávěrky, jež je stanovena na 7. 4. 2008, mohou autoři svá díla posílat organizátorům Ekofóru, a to buď na adresu Hnutí Brontosaurus Praha, Senovážná 8, Praha 1, 110 00, nebo mailem na adresu ekofor@seznam.cz. Na zadní straně práce (popřípadě v elektronickém dopise) nesmí chybět jméno, datum narození a kontaktní údaje autora a název kategorie, jíž se autor s konkrétním dílem účastní. Zasílaná díla pořadatelé autorům nevracejí.

    Ekofór 2008 Po uzávěrce bude z došlých prací vybráno 75 nejlepších (po 25 v každé kategorii) a z nich bude sestavena putovní výstava, v jejímž rámci budou vtipy od konce dubna prezentovány na hudebních festivalech a dalších především ekologických či vzdělávacích akcích. Zde budou moci návštěvníci díla zhlédnout a zároveň dát své hlasy výtvorům, které je nejvíce pobaví či jinak zaujmou. Těm, kteří nebudou mít možnost prohlédnout si vtipy na putovní výstavě, bude umožněno hlasovat pro ně v elektronické galerii na webové stránce Ekofóru (www.ekofor.cz), kde budou vybraná díla v plném rozsahu výstavy zveřejněna.

    Kromě hlasování veřejnosti budou díla hodnocena také odbornou porotou, složenou ze zástupců několika ekologických organizací v ČR a zástupce České unie karikaturistů, která se za tím účelem sejde před vyhlášením vítězů Ekofóru. Vítězové Ekofóru 2008 budou vyhlášeni v pátek 28. 11. 2008 v hudebním salónku Reduty v Uherském hradišti, v rámci festivalu dokumentárních filmů o ekologii „Týká se to také tebe“. Nejúspěšnější autoři určení odbornou porotou i veřejností budou odměněni hodnotnými věcnými cenami, které do soutěže věnují sponzoři Ekofóru. Vyhlašování vítězů bude slovem i písní doprovázet moravský písničkář Tomáš Kočko.

    Ekofór je soutěží pořádanou v rámci neziskových aktivit Hnutí Brontosaurus, které se svými akcemi a projekty snaží oslovovat především mládež. Její obliba rok od roku stoupá, loni se jí účastnilo již přes 1300 prací, z nichž většina, přes 800, přišla od žáků základních a středních škol. Spolupráce škol je pro soutěž velmi vítaná a vzhledem k jejímu zaměření hlavně na děti a mládež i klíčová.

    Adresa pro zasílání vtipů:
    Hnutí Brontosaurus Praha
    Senovážná 8
    110 00 Praha 1
    ekofor@brontosaurus.cz

    Kontaktní osoba: Petra Kuchtová
    Telefon: 776 611 226
    E-mail: ekofor@seznam.cz

    Autor