veletrh NISA SCHOLA 2006 V rámci veletrhu vzdělávání, kvalifikace a učebních pomůcek NISA SCHOLA 2006 se v libereckém Domě kultury v termínu 9. – 11. 11 .2006 představila ve společné expozici Informační centra pro mládež Libereckého, Ústeckého a Královéhradeckého kraje. V modelovém Informačním centru pro mládež (ICM) se návštěvníci mohli seznámit s celou škálou informací a služeb, které pro děti, mládež i dospělé pečlivě připravují po celý rok pracovníci ICM.

    Jedná se např. o oblasti vzdělávání (přehled a výběr škol, kvalifikace, předpoklady pro studium), práce a zaměstnání (brigády, práce pro studenty v zahraničí, au-pair, rekvalifikace), cestování (přehled studentských slev, karty ALIVE, ISIC, praktické informace o vybraných zemích světa), volný čas (nabídka volnočasových aktivit v regionu, tábory, workcampy) nebo mládež v EU (Eurodesk, program Mládež – mezinárodní výměny mládeže, Evropská dobrovolná služba). Stěžejními tématy této expozice veletrhu NISA SCHOLA pro letošní ročník byly Evropské programy pro mládež, Profesní diagnostika pro volbu studia a evropská kampaň All Different – All Equal.

    Díky prvnímu tématu, kterým byly Evropské programy pro mládež, se návštěvníci mohli seznámit se současnými příležitostmi pro mladé lidi v rámci států EU. Expozice jim mohla poskytnout odpovědi na následující otázky: Jak uspořádat zajímavý projekt za účasti mladých lidí ze zemí Evropy? Jak se stát dobrovolníkem Evropské dobrovolné služby a získat tak potřebné zkušenosti z vybrané země EU? Kde získat důležité informace o zajímavých aktivitách pro mládež v zemích EU?

    Druhým tématem byla Profesní diagnostika pro volbu studia COMDI, kde se zájemci mohli dozvědět o tomto zajímavém produktu, který napomáhá odhalit tolik potřebné předpoklady pro výběr dalšího studia na střední škole všem žákům osmých a devátých ročníků základních škol. V rámci veletrhu se uskutečnilo také přímé šetření pomocí počítačového modulu COMDI, a to za výhodných finančních podmínek.

    V rámci třetího tématu byla řadě návštěvníků prezentována evropská kampaň mládeže na podporu lidských práv, tolerance vůči rozdílnostem mezi národy, vzájemného respektu a porozumění s názvem Každý jsme jiný, všichni rovnoprávní.

    Expozice modelového ICM nabídla svým návštěvníkům prostřednictvím informátorů mnoho zajímavých a cenných informací, dále řadu panelových informací, mediální projekci, množství letáků a další zajímavosti. Generálními partnery této rozsáhlé nabídky byly AICM – Asociace pro podporu rozvoje Informačních center pro mládež, ICM NIDM – Informační centrum pro mládež Národního institutu dětí a mládeže, RCV – Republikové centrum vzdělávání, a Liberecký kraj. Hostem expozice byla i Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.

    Autor