Kamil a Andrea před cestou do PrahyOd 12. do 16. října 2006 zasedá v Praze Národní parlament dětí s mládeže, kterého se zúčastní i Adéla Francírková (za městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz) a Kamil Fedor (za město Vratimov). Součástí jednání je i výměna zkušeností, prezentace programu PARTICIPACE, workshop Úmluva o právech dítěte v praxi, školský zákon. Setkání mladých lidí z celé České republiky bude zakončeno v Senátu ČR.

    Protože se často setkávám u neinformovaných lidí s nedůvěrou k zastupitelské práci dětí a mládeže, připomínám, že si nehrají ani na politické strany, ani na dospělé politiky. Naše děti, a kdo je poznal, mi dá za pravdu, nejsou loutky. Mají spoustu dobrých a užitečných nápadů, a jsou plni elánu je uskutečnit.

    Oč tedy jde? O zlepšení komunikace mezi dospělým a dětským světem, především na školách, ale i všude, kde se pohybujeme. Parlamenty dětí a mládeže se snaží většinou spolupracovat s místní samosprávou při organizování akcí pro děti i širokou veřejnost, ale také je samy vymýšlet a uskutečňovat. Snaží se také být dospělým partnery při projednávání věcí, které se dotknou života dětí (rušení škol, granty apod.) – samy různými anketami zjišťují, co v místech chybí, jestli je dost hřišť, co s psími výkaly, jak zlepšit bezpečnost silničního provozu. Někteří z nich vydávají vlastní časopis, noviny, které události z dětského světa zachycují a zaznamenávají.

    To, že hlavně mladších členové parlamentů či zastupitelstev jsou neobratní, někdy se dopouštějí frází (mají odkoukáno z dospělého světa) a odpovědnosti se zatím učí, považuji za naprosto normální a přirozený jev. Důležité ale je, že mají zájem o své okolí jako třeba Adéla a Kamil. V současném světě je to dobrá zpráva.

    Eva Bělohlavá, Déčko DTA Ostrava

    Autor