Zlatý oříšekZlatý oříšek je soutěž orientovaná na nadané a šikovné děti od 6 do 14 let. Pomáhá rozvíjet dětskou osobnost a motivuje jak děti, tak rodiče. Současně chce na konkrétních případech ukazovat, že má smysl se o něco snažit a studovat. Projekt Zlatý oříšek vstupuje v roce 2006 již do svého osmého ročníku. Vítězem se může stát každý chlapec nebo děvče, kteří v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného v kterémkoliv oboru. Může to být sport, umění, ekologie, přírodověda, chovatelství, jazykové schopnosti atd.

    Přihlášky do soutěže může poslat kdokoliv do 10. října 2006. Obvykle to jsou rodiče nebo další členové rodiny, učitelé, trenéři, tedy kdokoliv, koho výkony dítěte v daném roce zaujaly. Pravidla soutěže dovolují, aby se děti přihlásily samy. Porota odborníků detailně posoudí všechny přihlášky a vybere z nich třicet kandidátů, které pak zástupci soutěže osobně navštíví. V druhém zasedání poroty je pak vybráno deset vítězů, jejichž jména jsou zveřejněna až při slavnostním předávání cen Zlatého oříšku. Tohoto finále v České televizi se zúčastní všech třicet nominovaných dětí a záznam pořadu je vysílán prvním programem České televize vždy na Nový rok.

    Stoupající zájem veřejnosti i médií o Zlatý oříšek a zvyšující se počet přihlášek dávají za pravdu slovům organizátora projektu Jiřího Kotmela:

    „Jsou děti, které dosahují v nejrůznějších oborech mimořádných výsledků, ale na rozdíl od dospělých jim nikdo neblahopřeje ani je neoceňuje. Jejich úsilí by však mohlo být mnoha dospělým vzorem. Tyto úvahy motivovaly před osmi lety vznik projektu Zlatý oříšek.

    Rozhodl jsem se pokračovat v tradici této soutěže a to i proto, že častou medializací problémových dětí si společnost vytváří o dětech nepravdivý a pesimistický dojem.
    Projektem Zlatý oříšek chceme veřejnosti ukázat, že i u nás existují mimořádně nadané, šikovné a cílevědomé děti, které si zaslouží ocenění.“

    Tři způsoby, jak přihlásit děti do osmého ročníku Zlatý oříšek 2006:

    1. ON-line prostřednictvím internetových stránek www.zlaty-orisek.cz
    2. E-mailem zaslaným na adresu: prihlaska@zlaty-orisek.cz
    3. Dopisem zaslaným na adresu: Zlatý oříšek, Křižíkova 35, 186 00 Praha 8

    Nutno uvést informace o dítěti, které přihlašujete (věk, obor činnosti, jeho úspěchy v daném roce i v letech předchozích a kontakt).

    Podrobnější informace o soutěži Zlatý oříšek najdete na webových stránkách www.zlaty-orisek.cz.

    Autor