Mezinárodní den dětského vysíláníMálo se o tom ví, ale už několik let je první neděle v prosinci Mezinárodním dnem dětského vysílání. V České republice k tomuto dni už šest let vyhlašuje Rádio Domino soutěžní přehlídku rozhlasových pořadů pro děti a o dětech nazvanou DOMINIÁDA. Pořady do ní mohou přihlásit všechna existující rádia. Tedy profesionální, veřejnoprávní, soukromé, internetové, firemní, školní… i třeba takové, které si dělá parta kamarádů a vysílá si sama pro sebe. Důležité je téma – pro děti nebo o dětech.

    Stejně jako v předchozích letech je Dominiáda 2005 pořádána pod záštitou Českého výboru pro UNICEF a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR. Zároveň přehlídkou připomínáme odkaz redaktora Bohumila Koláře, zakladatele moderního rozhlasového vysílání pro děti.

    Jak se přihlásit? Stačí vyplnit přihlášku a se zvukovým záznamem poslat do 15. listopadu 2005 na adresu: Dětská tisková agentura, Rádio Domino, Na Nivách 314, 141 00 Praha 4. Přihlášku a další informace jsou zveřejněné na internetové adrese dominiada.radiodomino.cz.

    Co bude dál? Pořadatel Dominiády 2005 zorganizuje několik veřejných poslechů přihlášených pořadů a předloží je odborné a dětské porotě. Počet hlasů rozhodne o tom, které pořady získají cenu Bohumila Koláře a které budou zařazeny do programu k Mezinárodnímu dni dětského vysílání. Na slavnostní předávání cen budou pozváni všichni autoři, redaktoři a zástupci médií, kteří do Dominiády 2005 přispějí.

    Dominiádu připravuje občanské sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentura za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a pod záštitou českého výboru pro UNICEF.

    Další informace o Mezinárodním dni dětského vysílání najdete na stránkách www.unicef.org.

    Autor